تجهیزات تهویه مطبوع تجهیزات تولید کننده حرارت سیستم مرکزی، بویلر (بخش اول)
تجهیزات تولید کننده حرارت
تجهیزات مولد با استفاده از انرژی به روش های مختلف موجب افزایش دمای سیال به منظور بهره برداری گرمایشی و یا کاهش دمای سیال برای کاربرد های سرمایشی، می شوند و یا با تغییر حالت مواد، امکان استفاده از گرما یا سرما را در چرخه ای فراهم می آورند. در این گونه تجهیزات، انرژی سوخت های فسیلی، الکتریکی و ... موجب تولید سیال گرم یا سرد می شود. تجهیزات مولد ممکن است مرکزی یا محلی باشند. برخی تجهیزات مولد مانند کوره های هوای گرم می توانند هم به صورت محلی و هم به صورت مرکزی مورد استفاده قرار گیرند.
وظیفه دیگ ها
دیگ یا بویلر دستگاهی است که با استفاده از حرارت مشعل، آب را داغ می کند و یا تبدیل به بخار می کند. دیگ های آب داغ (Hot Water Boiler) به صورت وسیعی در تاسیسات حرارتی مرکزی و دیگ های بخار (Steam Boiler) بیشتر در صنعت کاربرد دارند.
مهمترین مشخصه دیگ ها
1. ظرفیت حرارتی: ظرفیت حرارتی دیگ های آبگرم و آب داغ را بر حسب کیلوکالری بر ساعت (Kcal/h) و یا بی تی یو بر ساعت (Btu/h) و کیلو وات و به ندرت با اسب بخار نمایش می دهند.
وظیفه دیگ ها
دیگ یا بویلر دستگاهی است که با استفاده از حرارت مشعل، آب را داغ می کند و یا تبدیل به بخار می کند. دیگ های آب داغ (Hot Water Boiler) به صورت وسیعی در تاسیسات حرارتی مرکزی و دیگ های بخار (Steam Boiler) بیشتر در صنعت کاربرد دارند.
مهمترین مشخصه دیگ ها
1. ظرفیت حرارتی: ظرفیت حرارتی دیگ های آبگرم و آب داغ را بر حسب کیلوکالری بر ساعت (Kcal/h) و یا بی تی یو بر ساعت (Btu/h) و کیلو وات و به ندرت با اسب بخار نمایش می دهند.
مهمترین مشخصه دیگ ها
2. فشار کاری: یکی از مهمترین مشخصات دیگه حداکثر فشار کاری آنها می باشد که معمولاً با واحد بار نسبی (Barg) یا پوند بر اینچ مربع (Psig) بیان می شود. بر اساس استاندارد ASME فشار طراحی دیگ 1/1 حداکثر فشار کاری دیگ و فشار تست 1/5 برابر فشار کاری می باشد.
3. نوع مشعل دیگ: مشعل های دیگ ها دسته بندی های مختلفی دارند که مهمترین دسته بندی بر اساس نوع اخراج دود می باشد. بر این اساس مشعل های اتمسفریک و مشعل های مکانیکی خواهیم داشت. دیگ های حرارت مرکزی همگی معمولاً دارای مشعل های مکانیکی (FORCED DRAFT FAN) هستند؛ ولی برخی از پکیج ها مشعل اتمسفریک می باشند.
4. نوع سوخت دیگ: مشعل دیگ ها ممکن است فقط گازسوز، گازوییل سوز، مازوت سوز و یا چندگانه سوز باشند. معمولاً مشعل های حرارت مرکزی را گازسوز و گازوئیل سوز انتخاب می کنند. اگر مازوت سوز باشند باید پیش گرمکن سوخت برای گرم کردن مازوت جهت کاهش لزجت و سهولت انتقال آن استفاده شود.
5. جنس دیگ: دیگ ها یا از نوع فولادی یا چدنی هستند. دیگ های فولادی خود به دو دسته آب در لوله (Water Tube) و آتش در لوله (Fire Tube) تقسیم بندی می شوند.
استاندارد های ساخت دیگ و پکیج | |
نوع دیگ | استانداردها |
دیگ های آبگرم و بخار فولادی از نوع پوسته ای | ISIRI 4231 –BS2790-BS/EN 12593 |
دیگ آبگرم از نوع گازسوز کاملاً بسته نوع C | ISIRI 12156- BS EN 15501 –BS EN 15502 |
دیگ یکپارچه آبگرم تلفیقی گازسوز | ISIRI 11005-BS EN 15501 – BS EN 15502 |
دیگ چدنی مخصوص گرمایش مرکزی و تولید آبگرم مصرفی (بطور غیر مستقیم ) | ISIRI 4473 |
دیگ فولادی جوشی مخصوص گرمایش مرکزی و آبگرم مصرفی (بطور غیر مستقیم) | ISIRI 7911 |
پکیج های گازسوز گرمایش مرکزی نوع B11-B11Bs مجهز به مشعل اتمسفریک | ISIRI 5363 |
پکیج های گازسوز گرمایش مرکزی نوع چگالشی با ظرفیت حداکثر 70 کیلو وات | ISIRI 14553-BS EN 15502 |
دیگ آبگرم چگالشی گازسوز با ظرفیت 70 تا 100 کیلو وات | BS EN 15417 |
دیگ آبگرم چگالشی گازسوز با سوخت مایع تا ظرفیت 1000 کیلو وات | BS EN 15034 |
تجهیزات کنترلی و ایمنی دیگ ها
در شکل زیر اجزاء یک دیگ آب داغ نمایش داده شده است. همانگونه که مشاهده می شود این نوع دیگ ها دارای اجزاء نمایشگر (دماسنج و فشارسنج) و اجزاء کنترلی (ترموستات) و اجزاء ایمنی (ترموستات حد، شیر اطمینان و کنترل کننده سطح پایین آب ) هستند. اجزاء کنترلی با روشن خاموش شدن مشعل باعث کنترل دمای دیگ می شوند. ولی اجزا ایمنی ( به جز شیر اطمینان) باعث خاموش شدن مشعل و از کار افتادن دیگ می شوند.